VENTILATSIYA PARAMETRLARINI ANIQLASH - Nuriddinov Sardor Boboyarovich; Boboyev Ural Anvar o’g’li; Mamadiyev Ibrohim Safar o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Havoning sifatini ta’minlash va binolarda qulay mikroiqlim yaratish — sanoat va uy-joy qurilishida doimiy e’tibor talab etuvchi muammo hisoblanadi. Ventilatsiya tizimlari  energetika  samaradorligi,  xavfsizlik  va  inson  salomatligi  nuqtai  nazaridan muhim ahamiyatga ega. Ko‘p qavatli tijorat va sanoat binolarida mavjud bo‘lgan tabiiy va  mexanik  ventilyatsiya  usullari  kontraktlar  va  me’yorlarga  muvofiq loyihalashtirilishi lozim. Buning uchun ventilyatsiya tizimining asosiy parametrlarini aniqlash  —  havoni  almashtirish  hajmi,  havo  tezligi,  bosim  farqi,  filtratsiya samaradorligi, shovqin darajasi va energiya sarfi — zarurdir.