YURAK QON-TOMIR TIZIMIDAGI BIOLOGIK VA BIOFIZIK JARAYONLAR - Xolmetov Shavkat Sherimatovich,; Kuryazova Saodat Matkarimovna,; Muxamedova Yorqinoy Xayrulla qizi,; Kimsanova Shaxnozaxon Muzaffarjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Yurak  qon-tomir  tizimi  organizmda  hayotiy  muhim  fiziologik jarayonlarni  ta’minlaydigan  murakkab  biologik  va  biofizik  tuzilmalardan  iborat bo‘lib,  uning  faoliyati  hujayra,  to‘qima  va  organlar  darajasidagi  ko‘plab  o‘zaro bog‘liq  mexanizmlar  bilan  boshqariladi.  Ushbu  maqolada  yurak  mushak hujayralarida qo‘zg‘alish hosil bo‘lishi va tarqalishining ion kanallari orqali amalga oshadigan biofizik mexanizmlari, elektrofiziologik potensiallarning shakllanishi, qon oqimining gidrodinamik xususiyatlari hamda elastik tomir devorlarining biomekanik xatti-harakati  batafsil  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek,  yurak  qisqarish  kuchi  va chastotasining neyrogumoral boshqaruvi, gemodinamik ko‘rsatkichlarning fiziologik normasi va patologik o‘zgarishlar sharoitida qayd etiladigan biofizik jarayonlar tahlil qilinadi. Maqola yurak-qon tomir tizimining funksional holatini chuqur ilmiy tahlil qilishga,  biologik  jarayonlarning  fizik  asoslarini  tushuntirishga  va  tibbiy-biologik yo‘nalishdagi tadqiqotlar uchun nazariy asos yaratishga xizmat qiladi.