GLOBALLASHUV DAVRIDA MIGRATSIYA JARAYONLARINING FALSAFIY-IJTIIMOIY TALQINI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Norpolvonov Akrom Akmal o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Globallashuv jarayonlari kuchayib borayotgan sharoitda xalqaro migratsiya jamiyat taraqqiyotining eng muhim omillaridan biriga aylanmoqda. Ushbu maqolada  migratsiya  hodisasining  falsafiy-ijtimoiy  mazmuni,  uning  zamonaviy jamiyatdagi o‘rni va oqibatlari tahlil qilinadi. Migratsiya jarayonlari madaniy o‘zaro ta’sirning  kuchayishi,  identitetning  o‘zgarishi  hamda  ijtimoiy  tizimlar transformatsiyasiga  sabab  bo‘luvchi  murakkab  ko‘p  omilli  jarayon  sifatida  ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada global iqtisodiy tengsizlik, mehnat bozori dinamikasi, demografik  siljishlar,  diniy  va  madaniy  pluralizmning  kuchayishi  kabi  omillar migratsiya jarayonlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi falsafiy va ijtimoiy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Migratsiyaning ijobiy va salbiy jihatlari, uning jamiyat barqarorligiga, milliy  xavfsizlikka  hamda  inson  kapitalining  shakllanishiga  ta’siri  xolis  yondashuv asosida yoritiladi.