DMITRIY IVANOVICH MENDELEYEV HAYOTI VA FAOLIYATI. MENDELEYEV JADVALI - Ahmadaliyeva Nasibaxon Akbar qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqola tabiiy fanlar ayniqsa kimyo va fizika fanlari uchun katta hissa qo`shgan  rus  kimyogari  Dmitriy  Ivanovich  Mendeleyev  hayoti  va  faoliyati,  kimyo faniga qo`shgan hissalari va qonunlari haqidadir. Maqolada Mendeleyevning aniqlagan elementlari,  yaratgan  davriy  jadvali  va  u  yaratgan  qonunlari.  "Davriy  qonun"  va kimyoviy elementlarni davriy sistemada joylashish tartibi haqida. Mendeleyev "Kimyo asoslari"  ("osnovy  ximii")  nomli  mashhur  darslik  yozgan.  Bu  kitob  ko`p  yillar davomida dunyoning turli mamlakatlarida asosiy o`quv qo`llanma bo`lib kelmoqda. Dmitriy  Ivanovich  Mendeleyev  hali  topilmagan  elementlarni  oldindan  aytgan.  U skandiy, germaniy, galliy kabi elementlarni borligini aytib o`tgan. Keyinchalik ular haqiqatan ham topilgan. Mendeleyev kimyo fanini yangi bosqichga ko`targan buyuk olimdir.