NUMPY KUTUBXONASI VA IMKONIYATLARI - Karimova Noila Zafarjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur  maqolada  Python  dasturlash  tilining  asosiy  ilmiy  hisoblash kutubxonalaridan  biri  —  NumPy  (Numerical  Python)  kutubxonasi  va  uning imkoniyatlari  batafsil  yoritilgan.  NumPy  kutubxonasi  ko‘p  o‘lchovli  massivlar (ndarray)  bilan  ishlash,  matematik,  statistik  hamda  chiziqli  algebra  amallarini bajarish,  tasodifiy  sonlar  generatsiyasi  va  ma’lumotlar  tahlilini  samarali  amalga oshirish  imkonini  beruvchi  qudratli  vosita  sifatida  tahlil  qilingan. Maqolada  kutubxonaning  paydo  bo‘lish  tarixi,  rivojlanish  bosqichlari,  tuzilma elementlari, massivlar bilan ishlash usullari hamda matematik funksiyalarning amaliy qo‘llanilishi  misollar  asosida  bayon  etilgan.  NumPy  kutubxonasi  vektorlashtirish texnologiyasi orqali hisoblash jarayonlarining tezligini oshirishi, C va Fortran tillari bilan  integratsiya  qobiliyati,  shuningdek,  u  orqali  katta  hajmdagi  ma’lumotlarni optimallashtirishning ilmiy asoslari keltirilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, NumPy kutubxonasi  Python  tilining  ilmiy  va  muhandislik  sohalaridagi  ustuvorligini belgilovchi  asosiy  komponentlardan  biri  bo‘lib,  zamonaviy  ilmiy  tahlil  va modellashtirish tizimlarida ajralmas o‘rinni egallaydi.