ENERGIYA BOSHQARUV TIZIMLARIDA FOYDALI DASTURLAR - Abdurahmonov Eldor Abdurasul o'g'li; Yarashov Siroj Komiljon o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu ilmiy tezisda energiya boshqaruv tizimlarida qo‘llaniladigan zamonaviy dasturiy vositalar, ularning funksional imkoniyatlari va samaradorlikka ta’siri tahlil qilindi.  SCADA,  EMS,  BMS,  IoT  platformalari  hamda  sun’iy  intellekt  asosidagi dasturlar  energetik  jarayonlarni  optimallashtirishdagi  o‘rni  bilan  yoritildi.  Tadqiqot natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  dasturiy  ta’minot  energiya  sarfini  kamaytirish, xavfsizlikni  oshirish  va  ishlab  chiqarish  barqarorligini  ta’minlashda  muhim  rol o‘ynaydi.