O‘ZBEKISTONDA JADIDCHILIK HARAKATINING SHAKLLANISHI VA TARAQQIYOT BOSQICHLARI - Aziza Asqaraliyeva, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  XIX  asr  oxiri  –  XX  asr  boshlarida  O‘rta  Osiyoda  vujudga kelgan jadidchilik harakatining shakllanish jarayonlari, uni yuzaga keltirgan ijtimoiy–madaniy omillar, jadidlarning ma’rifiy, adabiy va siyosiy faoliyati hamda harakatning tarixiy  ahamiyati  ilmiy  tahlil  etiladi.  Maqola  jadidchilikni  faqat  pedagogik  islohot emas, balki milliy ongni uyg‘otgan, yangi tafakkur maktabini yaratgan keng qamrovli ijtimoiy-intellektual hodisa sifatida yoritadi.