QANDLI DIABET VA HUJAYRA ICHKI ION TRANSPORTI: BIOFIZIKAVIY TAHLIL - Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna,; Mamasiddikov Muhammadyusuf Baxodir o’g’li,; Jalilov Javlon Jalolovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada qandli diabet kasalligi bilan bog‘liq hujayra ichki ion  transporti  va  membrana  potensialining  biofizikaviy  xususiyatlari  tahlil  qilinadi. Hujayra  ichidagi  natriy,  kaliy,  kalsiy  va  xlor  ionlarining  tarqalishi,  transport mexanizmlari va ularning metabolik jarayonlarga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, insulin  sezuvchanligi  va  hujayra  signalizatsiyasidagi  o‘zgarishlar,  ion  kanallari  va transporterlardagi disfunksiyalar, hamda ularning kasallik patofiziologiyasiga ta’siri ilmiy  jihatdan  baholanadi.  Tadqiqot  natijalari  qandli  diabet  davrida  hujayra elektrofiziologiyasini  tushunish  va  yangi  davolash  strategiyalarini  ishlab  chiqishda muhim nazariy va amaliy ma’lumot beradi.