ZAMONAVIY JAMIYATDA MA’NAVIY BO‘SHLIQ VA EKZISTENSIAL INQIROZ - G’.G’. Utayev,; N.A. Ermatova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Globalizatsiya,  texnologik  taraqqiyot,  urbanizatsiya  va  tezkor axborot  oqimi  shaxsning  ruhiy  barqarorligiga  bosim  yaratadi,  natijada  ma’naviy bo‘shliq va ekzistensial inqiroz kabi hodisalar ko‘payadi. Ma’naviy bo‘shliq insonning qadriyat tizimida uzilish, ijtimoiy alienatsiya va ichki qoniqarsizlikni keltirib chiqaradi. Ekzistensial  inqiroz  esa  shaxsning  hayot  ma’nosi,  mavjudlik  va  o‘zini  anglash masalalaridagi  ichki  qarama-qarshiliklari  bilan  bog‘liq  bo‘lib,  ko‘pincha  ruhiy salomatlik,  psixologik  barqarorlik  va  hayot  sifati  bilan  uzviy  aloqada  bo‘ladi. Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatadiki,  ma’naviy  bo‘shliq  va  ekzistensial  inqirozning intensivligi  yoshlar  va  kattalar  orasida  farq  qiladi,  ammo  ularning  har  ikkisi  ham zamonaviy  insonning  ruhiy  holatini,  qaror  qabul  qilish  qobiliyatini  va  ijtimoiy moslashuvchanligini  sezilarli  darajada  ta’sir  qiladi.  Ushbu  maqola  zamonaviy jamiyatning  ijtimoiy  va  psixologik  muhitini,  insonning  ma’naviy  va  ekzistensial holatini  chuqur  tushunish,  shuningdek,  psixologik  qo‘llab-quvvatlash  va  ijtimoiy strategiyalarni ishlab chiqish imkoniyatlarini o‘rganishga qaratilgan.