ELEKTROMAGNIT MAYDONLARNING INSON ORGANIZMIGA TA’SIRI - Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna,; Abduvaxabova Dilfuza Bahtiyor qizi,; Dilmurodova Gulasal Dekhqonovna,; Sayimova Durdona Anvar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada elektromagnit maydonlarning inson organizmiga ko‘rsatadigan  biologik  va  biofizik  ta’sirlari  har  tomonlama  tahlil  qilinadi. Elektromagnit  to‘lqinlarning  chastotasi,  intensivligi  va  ta’sir  davomiyligiga  qarab fiziologik jarayonlarda  yuzaga keladigan o‘zgarishlar, xususan hujayra membranasi potensialining  modifikatsiyasi,  ion  kanallarining  faoliyatidagi  o‘zgarishlar  hamda termik  va  no-termik  mexanizmlar  asosida  kechuvchi  funksional  javoblar  ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, yuqori chastotali elektromagnit nurlanishning to‘qima qizishi, past chastotali maydonlarning esa markaziy va periferik nerv tizimi faoliyatiga ta’sir etuvchi bioelektrik jarayonlarni o‘zgartirish xususiyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari elektromagnit  maydonlarning  xavfsizlik  chegaralarini  belgilash,  sog‘liqni  saqlash me’yorlarini  shakllantirish  va  atrof-muhit  omillarini  baholashda  muhim  ilmiy  asos bo‘lib xizmat qiladi.