HAVONING NISBIY NAMLIGI VA NAFAS OLISH JARAYONINING BIOFIZIK MODELI - N.A.Fayziyeva,; Z.N. Eshbayeva,; Sh.Sh. Egamberdiyeva,; D.M. Salieva, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  havoning  nisbiy  namligi  va  inson  nafas  olish jarayonining  biofizik  modeli  batafsil  tahlil  qilinadi.  Havodagi  suv  bug‘ining konsentratsiyasi nafas yo‘llarining epiteliy hujayralari bilan o‘zaro ta’sir qilishi va gaz almashinuvi  samaradorligiga  ta’sir  ko‘rsatadi.  Biofizik  model  yordamida  havo harorati,  namlik  darajasi  va  o‘pkaga  kirayotgan  gazlarning  miqdori  orasidagi bog‘liqlik, shuningdek, nafas olish tsikli davomida havo oqimi va bosim gradientlari matematik  tarzda  tasvirlangan.  Modellash  natijalari  inson  organizmida  optimal  gaz almashinuvi  sharoitlarini  aniqlash,  turli  iqlim  sharoitlarida  nafas  olish  tizimining moslashuvini o‘rganish va sog‘liqni saqlash tavsiyalarini ishlab chiqishda muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.