OROL BO'YI HUDUDIDAGI EKOLOGIK MUAMMOLARNI HAL ETISH YO'LLARI - Lutfullayeva Nargiza Boxodirovna,; Nazarbek Berdiyev Bozorovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  Orol  dengizi  havzasida  yuz  bergan  ekologik  inqiroz, uning kelib  chiqish  sabablari,  hududga  ko'rsatayotgan  salbiy  ta'siri  hamda  mazkur muammoni hal etish yo'nalishidagi choralar va istiqbollari tahlil qilinadi. Orol fojiasi XX asrning ikkinchi yarmidan boshlab jahon miqyosida ekologik falokatga aylangan bo'lib,  bu  jarayon  nafaqat  atrof-muhitga,  balki  mintaqada  yashayotgan  aholining ijtimoiy-iqtisodiy hayotiga ham jiddiy ta'sir ko'rsatdi. Maqolada mintaqadagi ekologik muammolarning  tarixiy  ildizlari,  suv  resurslaridan  noto'g'ri  foydalanish  oqibatlari, sho'rlangan tuproqlar, chang va tuz bo'ronlari, biologik xilma-xillikning yo'qolishi kabi masalalar ko'rib chiqilgan. Shuningdek, O'zbekiston va mintaqa davlatlari tomonidan amalga  oshirilayotgan  ekotizimni  tiklash  dasturlari,  xalqaro  hamkorlik  doirasidagi loyihalar hamda kelajakdagi istiqbollarga oid takliflar bayon etiladi.