SUN’IY INTELLEKTNING BUGUNGI KUNDAGI O‘RNI VA UNING JAMIYATGA TA’SIRI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Abduraxmonova Nozanin Robiljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada sun’iy intellektning bugungi kundagi jamiyatdagi o‘rni, uning turli sohalarga — tibbiyot, ta’lim, sanoat, transport, moliya va kundalik hayotga ta’siri keng  qamrovda  tahlil  qilinadi.  Sun’iy  intellekt  inson  faoliyatini  samarali  va  tezkor qilishda  muhim  vosita  bo‘lib,  yangi  imkoniyatlar  yaratmoqda.  Shu  bilan  birga, avtomatlashtirish natijasida yuzaga keladigan ishsizlik, axborot xavfsizligi tahdidlari, axloqiy va huquqiy muammolar kabi salbiy tomonlari ham ko‘rib chiqilgan. Maqolada sun’iy intellektning inson ma’naviy olamiga ta’siri, uning ijtimoiy muloqot va kognitiv qobiliyatlarga ta’siri, shuningdek, texnologiyani boshqarish, nazorat qilish va undan oqilona  foydalanish  zaruriyati  haqida  fikrlar  berilgan.  Sun’iy  intellektdan  foydali yo‘nalishlarda  foydalanish,  axborot  madaniyatini  oshirish,  shaxsiy  ma’lumotlarni himoya  qilish  hamda  yangi  kasblarga  moslashish  muhim  tamoyillari  sifatida ta’kidlangan.