YURAK ISHEMIK KASALLIGIDA PCI KEYINGI DAVRDA KOMBINIRLANGAN GIPOLIPIDIMIK DAVOLASHNING KLINIK USTUNLIKLARI. - Polvonov B.T; Kenjayev M.L; Maksudova M.X; Nadirova Yu.I (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Koronar  arteriya  stentlashidan  (PCI)  so‘ng  yurak  ishemik  kasalligida  (YIK) lipidni intensiv nazorat qilish, xususan, kombinirlangan gipolipidemik davolash (statin +  ezetimib  va/yoki  PCSK9-i)  samaradorligini  va  xavfsizligini  baholash.  Asosiy manbalar:  tasodifiy  klinik  sinovlar,  katta  populyatsion  registrlar  va  xalqaro yo‘riqnomalar. Umumiy xulosa: yuqori intensiv statin terapiyasi stentlangan yoki ACS bo‘lgan bemorlarda asosiy standart bo‘lib qoladi; agar LDL-C maqsadiga erishilmasa yoki  juda  yuqori  xavf  mavjud  bo‘lsa,  ezetimib  qo‘shilishi  yurak-tomir  hodisalari xavfini qo‘shimcha kamaytirishi isbotlangan; PCSK9 ingibitorlari esa yuqori xavfli yoki statin/ezetimibga javob bermaydigan holatlarda qo‘shimcha foyda ko‘rsatadi.