SARLAVHALAR TARJIMASIDAGI MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Bahramova Muhtarama,, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ingliz  tilidagi  matnlarda  uchraydigan sarlavhalarning  o‘zbek  tiliga  tarjima  qilinishi  jarayonida  uchraydigan  asosiy muammolar va ularni hal etish yo‘llari haqida so‘z yuritiladi. Sarlavha matnning eng muhim  qismi  bo‘lib,  u  asarning  mazmunini  qisqa,  lo‘nda  va  ta’sirchan  tarzda ifodalaydi.  Tarjima  jarayonida  sarlavhaning  ma’nosini,  uslubini  va  madaniy mazmunini  to‘g‘ri  yetkazish  juda  muhim.  Maqolada  sarlavhalarni  tarjima  qilishda ishlatiladigan asosiy usullar — so‘zma-so‘z tarjima, funksional ekvivalent topish va adaptatsiya  qilish  haqida  fikr  yuritiladi.  Shuningdek,  ilmiy,  publitsistik  va  badiiy matnlardagi sarlavhalar misol qilib olinib, ularning tarjimasi tahlil qilinadi. Natijada, sarlavhalarni  tarjima  qilishda  ma’no  va  shakl  uyg‘unligini  saqlash  eng  to‘g‘ri  va samarali yondashuv ekanligi aniqlanadi