CHO‘LPONNING “KECHA VA KUNDUZ” ROMANIDA MILLIY KOLORIT VA UNING TARJIMASI MUAMMOLARI. - Tursunaliyeva Mohira (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Maqolada  Abdulhamid  Cho‘lponning  “Kecha  va  kunduz” romanida milliy koloritning badiiy talqini, realiyalar, urf-odatlar, xalqona iboralar va ayollar erkinligi masalasi yoritiladi. Asarning ijtimoiy-falsafiy mazmuni, tarixiy davr konteksti  hamda  yangi  ma’rifiy  qarashlar  orqali  xalq  ongidagi  uyg‘onish  jarayoni tahlil qilinadi. Shuningdek, asardagi milliy unsurlarni boshqa tillarga tarjima qilishda kuzatiladigan  muammolar  —  realiyaning  mos  ekvivalentga  ega  bo‘lmasligi,  milliy iboralarning ko‘p ma’noligi va ularni izohli tarjima yoki adaptatsiya yo‘li bilan berish zaruriyati ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi.