BOLALAR SEREBRAL FALAJLIGINING ETIOLOGIYASI, PATOGENEZI VA KLINIK KO‘RINISHLARI - Majidova Yoqutxon Nabiyevna,; Rajapov Javohir., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bolalar serebral falajligi (BSF)ning etiologiyasi, patogenezi va klinik ko‘rinishlari batafsil yoritilgan. Tadqiqotda prenatal, perinatal va postnatal omillarning bosh miya rivojlanishiga ta’siri hamda gipoksiya, ishemiya, genetik buzilishlar va infeksion jarayonlar BSF shakllanishining yetakchi sababchilari ekanligi  ko‘rsatiladi.  Patomorfologik  o‘zgarishlar  —  leykomalasiya,  neyron degeneratsiyasi, nekrotik o‘choqlar va gidrosefaliya kabi jarayonlar sindromlarning shakllanishiga  bevosita  bog‘liqligi  bilan  izohlanadi.  Maqolada  BSFning  spastik, gemiplegik,  giperkinezik,  ataktik  va  atonik-astatik  turlari  bo‘yicha  klinik  belgilari tizimli yoritilib, ularning rivojlanish darajasi, nevrologik xususiyatlari va funksional cheklanishlari ilmiy asosda bayon qilingan.