ASSOSIATIV XOTIRA VA UNING TURLARI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Surayyo Turgʻunova Ulugʻbek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu  tezisda  sun’iy  intellekt  sohasida  qo‘llaniladigan  assosiativ  xotira modellarining  nazariy  asoslari  va  amaliy  jixatlari  yoritildi.  Assosiativ  xotira inson miyasidagi  assotsiativ  fikrlash  jarayonlariga  o‘xshash  ravishda  ma’lumotlarni bog‘lanishlar  orqali  saqlash  va  to‘liq  bo‘lmagan,  shovqinli  kirishlardan  tiklash imkonini beruvchi mexanizm sifatida ko‘rib chiqiladi. Hopfield tarmoqlari, Boltzmann mashinalari,  Hamming  tarmoqlari  va  Bidirectional  Associative  Memory  (BAM) modellarining  ishlash  prinsiplari  va  Python  kutubxonalari  yordamida  ularni modellashtirish imkoniyatlari tahlil etildi.