STRESS, ADOPTATSIYA VA PSIXOLOGIK QARSHILIK - Choriyeva Shodiyona Bayramali qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYAUshbu  maqola  stress,  adaptatsiya  va  psixologik  qarshilik (rezilyensiya)  jarayonlarini  psixologik  nuqtai  nazardan  tahlil  qiladi.  Stress  inson hayotida  doimiy  ravishda  yuzaga  keladigan  fiziologik,  emotsional  va  kognitiv javoblarni o‘z ichiga oladi. Maqolada klassik nazariyalar — Selye (1936)ning umumiy adaptatsiya  sindromi,  Lazarus  &  Folkman  (1984)ning  stress  va  kognitiv  baholash modeli,  shuningdek,  psixologik  qarshilikni  rivojlantirish  va  saqlash  strategiyalari yoritiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, stress va adaptatsiya jarayonlari insonning shaxsiy xususiyatlari, ijtimoiy  muhit, biologik omillar va ilgari olingan tajribalarga bog‘liq.  Psixologik  qarshilik  —  insonning  stressga  moslashish  va  qayta  tiklanish qobiliyati — sog‘lom psixikaga ega bo‘lish uchun muhim omil hisoblanadi. Maqolada stressni  o‘lchash  usullari  (psixometrik  testlar,  biologik  indikatorlar),  adaptatsiya strategiyalari (muammolarni hal qilish, emotsional boshqaruv) va qarshilikni oshirish bo‘yicha  amaliy  yondashuvlar  keltiriladi.  Shu  orqali  maqola  shaxsiy  rivojlanish, ijtimoiy  faoliyat  va  klinik  psixologiya  sohalarida  stress  va  qarshilikni  boshqarish imkoniyatlarini ilmiy asosda yoritadi.