BIR KAMAR, BIR YO‘L: MINTAQAVIY HAMKORLIKNING YANGI BOSQICHI - Matqurbonova Aziza Davronbek qizi,; Ishmuradov Bahodir Sunnatovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada “Bir kamar-bir yo‘l” tashabbusining mintaqaviy hamkorlikni chuqurlashtirishdagi o‘rni va ta’siri tahlil qilinadi. Bugun dunyo savdosi, logistika zanjirlari va energetik bog‘liqlik tobora murakkablashayotgan bir paytda bir kamar-bir yo’l loyihasi ko‘plab davlatlar uchun transport infratuzilmasini yaxshilash, savdo oqimlarini kengaytirish hamda samarali iqtisodiy sheriklik o‘rnatish imkonini berayotgani  bilan  ajralib  turadi.  Maqolada  tashabbusning  asosiy  yo‘nalishlari  - quruqlik  yo‘llari,  dengiz  yo‘laklari,  energetik  tarmoqlar  va  raqamli  infratuzilma bo‘yicha amalga oshirilayotgan ishlarga e’tibor qaratiladi. Shu bilan birga, Bir kamar bir  yo’l  mintaqalar  o‘rtasidagi  savdo  xarajatlarini  kamaytirishi,  transport  vaqtini qisqartirishi, investitsiya oqimini faollashtirishi kabi amaliy natijalar misollar orqali yoritiladi. Tadqiqot davomida loyihaning nafaqat iqtisodiy, balki madaniy aloqalarni kuchaytirish, xalqaro ishonchni mustahkamlash kabi yumshoq integratsion jihatlari ham tahlil qilinadi.