KOLONIYA VA TURMALARDA JAZONI O’TASH BRITANIYA MISOLIDA - Sadullayeva Farida Farxod qizi,; Irnazarov Shuhrat Najmetdinovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqola Britaniyada jazolarni o‘tash tizimining tarixiy va zamonaviy jihatlarini tahlil qiladi. Tarixiy davrda mahbuslar mahalliy qamoqxonalarda saqlangan  yoki  uzoq  hududlardagi  koloniyalarga  yuborilgan  bo‘lsa,  zamonaviy Britaniyada jazo tizimi asosan ichki qamoq muassasalari va jamoat asosidagi jazolar orqali amalga oshiriladi. Maqolada mahbuslarning xulqiga asoslangan ozodlik, shartli ozodlik  va  reabilitatsiya  dasturlari  kabi  tamoyillar,  shuningdek,  chet  ellik jinoyatchilarni  deportatsiya  qilish  bo‘yicha  kelishuvlar  ko‘rib  chiqiladi.  Shu  bilan birga,  maqola  Britaniya  jazo  siyosatidagi  islohotlar  va  jamiyat  xavfsizligini ta’minlashdagi  yondashuvlarni  ham  yoritadi.  Mazkur  tahlil  jazo  institutining evolyutsiyasi va zamonaviy reabilitatsiya tizimining ahamiyatini ko‘rsatadi.