SHAMOL GENERATORLARIINING TEMIRBETON USTUNLARI VA POYDEVORLARINI LIRA-SAPR, ANSYS DASTURLARIDA TAHLIL QILISH - Jobbarberganov J.R,; Asqarov B.A,; Toxirov J.O,; Jabbarberganov M.R, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  ilmiy  ishda  shamol  generatorlari  konstruksiyasining  eng  muhim elementlari hisoblangan temirbeton ustun va poydevorlarning turli geometrik shakllari Lira-SAPR  va  ANSYS  dasturlarida  chuqur  tahlil  qilindi  hamda  natijalar  o‘zaro taqqoslandi.  Tadqiqotning  asosiy  maqsadi  –  shamol  energetikasi  inshootlarida qo‘llaniladigan ustun va poydevorning optimal shaklini aniqlash, yuklanishlar ostida ularning  deformatsiya  va  kuchlanish  holatini  baholash,  shuningdek,  beton  sinfi oshirilganda konstruksiyaning barqarorlik darajasi qanday o‘zgarishini ilmiy asosda ko‘rsatib berishdir.