TURDI FAROGʻIYNING MUXAMMASLARI TAHLILI - Tolibjonova Munisa (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada XX asr oʻzbek adabiyotining yorqin vakillaridan biri bo‘lgan Turdi Farogʻiyning muxammas janridagi she’riy asarlari tahlil qilinadi. Muxammas janri she’riyatimizda murakkab tuzilishi va bayon uslubi bilan ajralib turadi.  Maqolada  Turdi  Farogʻiyning  muxammaslarida  xalqona  ruh  va  tasviriy  ifoda vositalarining  o‘ziga  xosligi,  muallifning  badiiy  tasavvurlari,  mavzular  tanlovi  va mazmuniy qatlamlari yoritiladi.  Shuningdek, uning asarlaridagi obrazlar, ritm-melodiya va fikriy tuzilish jihatidan tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  Farogʻiyning  muxammaslari  zamonaviy  o‘zbek she’riyatidagi o‘rnini aniqlashga, xalqona va badiiy an’analarni uyg‘unlashtirishdagi rolini  ko‘rsatishga  qaratilgan.  Maqola  muxammas  janri  tadqiqotchilariga, adabiyotshunoslarga va o‘quvchilarga foydali ilmiy manba sifatida xizmat qiladi.