BOBURNOMA – MEMUAR ASAR - O‘ktamova Gulsevar (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya. Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Boburning “Boburnoma” asari memuar janrining yorqin namunasi sifatida atroflicha tahlil qilinadi. Asarning yaratilish tarixi, badiiy-uslubiy xususiyatlari, tarixiy va ilmiy ahamiyati, shuningdek, o‘zbek adabiyoti hamda jahon adabiyotidagi o‘rni haqida batafsil ma’lumot berilgan. “Boburnoma”ning  memuarlik  belgilari  —  birinchi  shaxsdagi  bayon,  aniq  faktlar, kuzatuvchanlik,  subyektiv  munosabatlar  va  badiiy  tasvirlar  misolida  izohlangan. Tadqiqot davomida asarning tarixiy manba sifatidagi qimmati ham ko‘rsatilib, Bobur ijodining  o‘ziga  xosligini  namoyon  etuvchi  jihatlar  yoritilgan.  Mazkur  maqola “Boburnoma”ni  adabiy,  tarixiy,  lingvistik  va  madaniy  nuqtai  nazardan  chuqur o‘rganishga xizmat qiladi.