MA’LUMOTLAR BAZASI - Abdullayev Abbos,; Aliyeva Odina,; Qurg’onov Behro’z,; Yuldoshev Sherbek, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  ishda  ma’lumotlar  bazasi  tushunchasi,  uning  asosiy vazifalari va zamonaviy axborot tizimlaridagi o‘rni yoritilgan. Ma’lumotlar bazasini boshqarish tizimlari (MBBT)ning turlari, ular yordamida ma’lumotlarni saqlash, qayta ishlash va boshqarish jarayonlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, ma’lumotlar bazalarini loyihalash  prinsiplari,  normallashtirish  usullari,  jadvallar  orasidagi  bog‘lanishlar  va ularning  ahamiyati  tahlil  qilingan.  Ish  davomida  SQL  tili  orqali  ma’lumotlar  bilan ishlashning  amaliy  misollariga  ham  to‘xtalib  o‘tilgan.Mazkur  ish  axborot texnologiyalarida ishlovchi mutaxassislar hamda ma’lumotlar bilan ishlash bo‘yicha boshlang‘ich bilimga ega o‘quvchilar uchun mo‘ljallangan bo‘lib, ularga ma’lumotlar bazalarini  yaratish  va  boshqarishning  nazariy  hamda  amaliy  jihatlarini  o‘rganishda yordam beradi.