MUHAMMAD RIZO OGAHIY ADABIY MEROSNING OʻZIGA XOSLIGI. “TAʼVIZ UL -OSHIQINʼʼ MISOLIDA. - Shabunaliyeva Himoyatxon O’tkirbek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada Muhammad Rizo Ogahiy (1809–1874) ijodining o‘ziga xos jihatlari  “Taʼviz  ul-oshiqin”  devoni  tahlili  orqali  yoritiladi.  Devonning  tarkibiy tuzilishi,  mavzular  tizimi,  badiiy-uslub  xususiyatlari,  g‘azallarning  estetik  qiymati, shoirning mumtoz an’analarga yangicha ruh olib kirishi ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilingan. Tadqiqotda Ogahiyning lirik merosi o‘zbek mumtoz adabiyoti rivojida tutgan o‘rni asoslab beriladi.