PIRLS XALQARO BAHOLASH DASTURI ASOSIDA BADIIY ASARNI TAHLIL QILISH KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH - NIGORA XIDIROVA BOXODIROVNA; Dilafro‘z Muminova Akbaraliyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA   Ushbu ishda PIRLS xalqaro baholash dasturining asosiy talablari asosida 4-sinf o‘quvchilarida badiiy matn tahlili kompetensiyasini rivojlantirish masalasi yoritilgan. Tadqiqotda  PIRLS  mezonlariga  mos  o‘qish  savodxonligi  ko‘nikmalari,  jumladan matnni  tushunish,  g‘oyaviy-badiiy  qatlamni  anglash,  qahramonlar  xarakterini  tahlil qilish  va  matn  mazmunidan  xulosa  chiqarish  jarayonlari  o‘rganiladi.  Shuningdek, boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilari  uchun  badiiy  matn  ustida  ishlashning  samarali metodlari,  topshiriq  turlari  va  amaliy  mashqlar  taklif  etilgan.  Ish  yakunida  PIRLS talablari asosida ishlab chiqilgan metodik yondashuvlar o‘quvchilarning badiiy matnni tahlil qilish kompetensiyasini sezilarli darajada rivojlantirishi asoslab beriladi.