TO'QIMACHILIK KORXONALARIDA ISHCHILAR MEHNAT GIGIYENASI - Homidov Obid Umedjonovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  to‘qimachilik  korxonalarida  ishlovchi  xodimlarning  mehnat gigiyenasi, ishlab chiqarish jarayonida uchraydigan zararli omillar, ularning ishchilar salomatligiga  ta’siri  va  mehnat  sharoitlarini  optimallashtirish  bo‘yicha  gigiyenik yondashuvlar tahlil qilinadi. To‘qimachilik sanoatida fizik, kimyoviy, ergonomik va biologik omillarning kombinatsiyalangan ta’siri mavjud bo‘lib, ular kasbiy xavflarni oshiradi. Maqolada mehnat sanitariyasi, ishlab chiqarish ventilyatsiyasi, changlanishni kamaytirish,  issiqlik  va  shovqin  muhitini  normallashtirish,  shuningdek,  individual himoya  vositalaridan  foydalanishning  ahamiyati  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari kompleks  gigiyenik  choralar  ishchilar  sog‘lig‘ini  saqlashda  muhim  omil  ekanligini ko‘rsatadi.