CHILLA DAVRI FIZIOLOGIYASI VA PATOLOGIYASI - Qobilova Maxbuba Elmurod qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya Ushbu  maqola  tugʻruqdan  keyingi  davr  –  **chilla  davri  (puerperiy)**ning kompleks fiziologik jarayonlari va ehtimoliy patologik holatlarini tahlil qiladi. Unda ayol  organizmidagi  asosiy  anatomik  va  fiziologik  oʻzgarishlar,  xususan,  bachadon involyutsiyasining gormonal va gistologik mexanizmlari, laktatsiyaning boshlanishi va uning  neyro-gumoral  boshqaruvi  koʻrib  chiqiladi.  Shuningdek,  maqolada  chilla davrining  eng  koʻp  uchraydigan  patologiyalari:  tugʻruqdan  keyingi  qon  ketishlar, yiringli-septik  asoratlar  (endometrit,  mastit,  sepsis),  tromboembolik  asoratlar  va **ruhiy-emotsional buzilishlar (tugʻruqdan keyingi depressiya)**ning etiopatogenezi va  klinik  koʻrinishlariga  alohida  eʼtibor  qaratilgan.  Tadqiqot  natijalari  akusher-ginekologlar, umumiy amaliyot shifokorlari va tibbiyot oliygohlari talabalari uchun amaliy ahamiyatga ega.