DORIVOR ROMASHKA(MOYCHECHAK) - MAHAMMADIYEVA XURIYAT; BAXRIDDINOVA ANORA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada dorivor romashka (Matricaria chamomilla L.)  o‘simligining  botanik  xususiyatlari,  kimyoviy  tarkibi,  farmakologik  ta’sirlari hamda  rasmiy  tibbiyot  va  xalq  tabobatidagi  qo‘llanilishi  ilmiy  manbalar  asosida yoritilgan. Romashkaning tarkibidagi efir moylari, flavonoidlar, kumarinlar va organik kislotalarning  yallig‘lanishga  qarshi,  antiseptik,  tinchlantiruvchi,  spazmolitik  va antiallergik  xususiyatlari  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  o‘simlikni  yig‘ish  va  saqlash texnologiyasi,  uning  kosmetologiya  va  farmatsevtikada  tutgan  o‘rni  haqida  batafsil ma’lumotlar keltirilgan. Maqola dorivor romashkaning ko‘p qirrali shifo xususiyatlari va amaliy ahamiyatini ilmiy yondashuv asosida ochib beradi.