ILK BOLALIK DAVRINING PSIXIK RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI - RAHMONOVA DILDORA ABROR QIZI,; XOJANOVA MOHIRA SHAROFUTDIN QIZI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqola  J.  Piaget  nazariyasiga  asosan  ilk  bolalik davridagi sensorotor bosqichning olti stadiasini chuqur tahlil qiladi. Maqolada har bir stadia  -  reflekslar,  aylanish  harakatlari,  maqsadli  harakatlar  va  aqliy  ifodaning shakllanishi  batafsil  yoritilgan.  Bolalarning  0-2  yosh  oralig'ida  o'tadigan  kognitiv rivojlanish bosqichlari, ularning psixik jarayonlari va atrof-muhit bilan o'zaro ta'siri o'rganilgan.  Maqolada  Piaget  nazariyasining  zamonaviy  pedagogika  va  bolalik psixologiyasidagi  ahamiyati,  shuningdek,  sensorotor  bosqichning  bolaning  keyingi intellektual taraqqiyotiga ta'siri tahlil qilinadi. Uslubiy qismida har bir stadiani amaliy misollar  va  kuzatish  usullari  bilan  tushuntirishga  harakat  qilingan.  Maqola  bolalar psixologlari, pedagoglar va ota-onalar uchun nazariy va amaliy qo'llanma vazifasini bajaradi.