BODOM OʻSIMLIGINI XUSUSIYATLARI - RAJABOVA GULBAHOR,; MAHAMMADJONOVA GULBAHOR,; SALAYEVA NILUFAR, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  ilmiy-tahliliy  maqolada  Bodom  (Prunus  dulcis) oʻsimligining botanik, kimyoviy va xoʻjalik ahamiyati har tomonlama tahlil qilingan. Bodom  botanik  jihatdan  danakli  meva  hisoblanib,  uning  qurgʻoqchilikka  chidamli ekanligi,  ertagi  gullashi  va  chetdan  changlanishga  boʻlgan  talabi  taʼkidlangan. Kimyoviy  tarkibida  yuqori  miqdordagi  Oleyn  kislotasi  (yurak  salomatligi  uchun muhim) va E vitamini mavjud. Shuningdek, kletchatkaning ichakda butirat kislotasi hosil  qilib,  prebiotik  taʼsir  koʻrsatishi  ilmiy  jihatdan  asoslangan.  Xoʻjalik  nuqtai nazaridan, bodom oziq-ovqat, tibbiyot va kosmetologiyada qimmatli xomashyo boʻlib, Oʻzbekiston seleksiyasi yutuqlari, jumladan, qorasovuqqa chidamli "Boʻstonliq" navi uning strategik rolini kuchaytiradi.