QOBILIYAT - TOSHTEMIROVA RUXSORA O’TKIR QIZI,; SHOMUROTOV ULUGBEK MELIKBOBOYEVICH, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:    Ushbu  maqolada  shaxsning  maʼlum  bir  faoliyatni  samarali amalga oshirishi uchun zarur boʻlgan psixologik xususiyatlar majmui - qobiliyatning mazmuni, mohiyati va rivojlantirish jarayoni keng yoritiladi. Qobiliyatning umumiy, maxsus, amaliy va ijobiy turlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinib, ularning shaxs rivojidagi  oʻrni  koʻrsatib  beriladi.  Shuningdek,  qobiliyatning  shakllanishiga  taʼsir etuvchi  genetik,  ijtimoiy  muhit,  taʼlim  va  amaliy  faoliyat  kabi  omillar  izohlanadi. Maqolada  qobiliyatning  bosqichma-bosqich  rivojlanish  mexanizmlari  hamda shaxsning kasbiy yoʻnalishi va ijtimoiy faoliyatiga taʼsiri chuqur oʻrganilgan. Ushbu ish qobiliyat haqidagi nazariy qarashlarni umumlashtirib, talaba tadqiqotchilar uchun amaliy ahamiyatga ega boʻlgan ilmiy-nazariy materialni taqdim etadi.