OMMAVIY AXBOROT VOSITALARIDA O‘ZLASHMA SO‘ZLARNING QO‘LLANILISHI: RUS VA O‘ZBEK TILLARI MISOLIDA LINGVISTIK TAHLIL - Meliyeva Mohidil Odil qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Maqolada o‘zlashma so‘zlarning o‘zbek va rus tillaridagi tarixiy shakllanishi, fonetik hamda morfologik moslashuv jarayonlari, semantik kengayishi va zamonaviy OAV  nutqidagi  qo‘llanish  xususiyatlari  ilmiy  asosda  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda o‘zlashmalarning  til  taraqqiyotiga  ta’siri,  global  kommunikatsiya,  texnologik rivojlanish,  madaniy  almashinuv  va  xalqaro  integratsiya  bilan  bog‘liq  o‘zgarishlari aniqlanadi.  OAV  korpuslari,  tarixiy  manbalar,  etimologik  lug‘atlar  va  zamonaviy lingvistik tadqiqotlar asosida o‘zlashmalarning qo‘llanish chastotasi, ijtimoiy nutqdagi funksiyasi  va  me’yoriy  holati  o‘rganiladi.  Tadqiqot  natijalari  ingliz  tilining  ikki  til leksik tizimidagi ustuvor ta’siri kuchayganini, OAV esa o‘zlashmalar diffuziyasining eng  faol  maydoni  ekanini  ko‘rsatadi.  Maqolada  o‘zlashmalarni  tartibga  solish, me’yorlashtirish  va  til  siyosati  doirasida  baholashning  dolzarb  masalalari  ham yoritiladi.