XATOLIK FUNKSIYALARI MASHINANI O'QITISH TIZIMLARIDA: MSE, CROSS-ENTROPY VA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Mirzayev Asadbek Marifjon oʻgʻli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola zamonaviy mashinani o'qitish tizimlarida va chuqur neyron tarmoqlarida xatolik funksiyalarining keng qamrovli tadqiqotini taqdim etadi.  Xatolik  funksiyalari  o'qitish  jarayonining  asosiy  komponenti  bo'lib,  model parametrlarini  optimallashtirish  yo'nalishini  belgilaydi.  Ishda  klassik  xatolik funksiyalari, jumladan, o'rtacha kvadratik xatolik va kross-entropiya, shuningdek, turli mashinani o'qitish vazifalar uchun zamonaviy modifikatsiyalar va ixtisoslashtirilgan funksiyalar  batafsil  ko'rib  chiqiladi.  Xatolik  funksiyalarining  matematik xususiyatlariga, ularning optimallashtirish jarayoniga ta'siriga va muayyan vazifalar uchun mos funksiyani tanlashning amaliy jihatlariga alohida e'tibor qaratiladi. Turli xatolik  funksiyalarining  raqamli  barqarorligi,  chetga  chiqishlarga  sezgirligi  va yaqinlashish  tezligi  masalalari  o'rganiladi.  Regressiya,  tasniflash,  segmentatsiya  va generativ  modellashtirish  vazifalarida  turli  funksiyalarning  samaradorligiga  qiyosiy tahlil  taqdim  etiladi.  Ish  shuningdek,  adaptiv  xatolik  funksiyalari  va  ko'p  vazifali o'qitishni o'z ichiga olgan zamonaviy tendentsiyalarni qamrab oladi.