VEKTORLANGAN HISOBLASH, NORMALLASHTIRISH VA STANDARTLASHTIRISH - Mirsaid Yusupov Abdulaziz o’g’li; Botiriva Maftuna Alisher qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Bu  ilmiy  maqola  Vektorlangan  hisoblash,  Normalizatsiya  va Standartlashtirishning  nazariy  asoslari  hamda  amaliy  qo'llanilishiga  bag'ishlangan. Asosiy e'tibor, ma'lumotlarni oldindan qayta ishlashning ushbu usullari sun'iy intellekt tizimlarining  samaradorligi  va  barqarorligini  oshirishdagi  hal  qiluvchi  rolini  tahlil qilishga qaratilgan. Vektorlash jarayoni yirik hajmli ma'lumotlar to'plamlarini parallel va  tezkor  qayta  ishlash  imkoniyatini  beruvchi  hisoblash  paradigmalarining rivojlanishidagi  asosiy  omil  sifatida  ko'rib  chiqiladi.  Normalizatsiya  va standartlashtirish  usullari,  ayniqsa,  turli  masshtabdagi  va  tarqalishdagi  xususiyatlar mavjud  bo'lganda,  gradient  tushish  kabi  optimallashtirish  algoritmlarining yaqinlashish  tezligi  va  aniqligiga  qanday  ta'sir  qilishini  chuqur  ilmiy  tahlil  qiladi. Maqolada ushbu uch kontseptsiya orasidagi o'zaro bog'liqlik ko'rsatilib, ular Mashinani o'rganish modellarining sifatini oshirish uchun birgalikda qo'llanilishi lozim bo'lgan kompleks yondashuv sifatida asoslab beriladi.