SINXRON TARJIMA NAZARIYASI VA AMALIYOTI: MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Muxamedjanova Shahnoza Sarsenbay qizi,; Ruzmetova Diana Komilovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya  (Abstract):  Ushbu  maqola  sinxron  tarjima  nazariyasi  va amaliyotidagi asosiy jihatlarni ko'rib chiqadi. Uning psixolingvistik asoslari, kognitiv jarayonlar (masalan, Gilening "Effort Model"i) va nutq bilan tarjima o'rtasidagi vaqt kechikishi  (decalage)  kabi  nazariy  tamoyillar  tahlil  qilinadi.  Amaliyotda  duch kelinadigan  yuqori  kognitiv  yuk,  charchoq,  notiqning  nutq  sifati,  murakkab terminologiya  va  texnik  nosozliklar  kabi  muhim  muammolar  yoritiladi.  Ushbu qiyinchiliklarni  bartaraf  etish  uchun  keng  qamrovli  tayyorgarlik,  uzluksiz  kasbiy rivojlanish, zamonaviy texnologiyalardan (masalan, Uzoqdan sinxron tarjima – RSI va AI  yordami)  samarali  foydalanish,  jamoaviy  ish  va  shaxsiy  o'z-o'zini  boshqarish ko'nikmalari  kabi  yechimlar  tavsiya  etiladi.  Maqola  sinxron  tarjimanining  global muloqotdagi beqiyos o'rni va uning kelajakdagi rivojlanish istiqbollarini ta'kidlaydi.