NERV HUJAYRALARINING STUKTURASI: DENTRIT, SOM, AKSON, SINAPS - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Aminjonova Dilobar Baxtiyor qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqola  asab  tizimining  asosiy  funksional  va strukturaviy birligi bo'lgan neyron hujayrasining fundamental arxitekturasini, xususan, dendritlar, soma (hujayra tanasi), akson va sinaps elementlarini chuqur molekulyar va elektrofiziologik  nuqtai  nazardan  tahlil  qilishga  bag'ishlangan.  Maqolada  har  bir strukturaviy  komponentning  ne'yronning  axborotni  qabul  qilish,  integratsiyalash, uzatish  va  aloqani  moslashuvchan  modulyatsiyalash  jarayonlaridagi  o'rni  batafsil yoritilgan.  Dendritlarning  signalni  kiritishdagi  dinamik  xususiyatlari,  somaning metaboliik markaz sifatidagi roli, akson orqali tezkor harakat potentsialining uzatilishi mexanizmlari,  shuningdek,  sinapsning  neyroplastiklikdagi  markaziy  ahamiyati muhokama qilinadi. Ushbu tadqiqot neyron arxitekturasining kognitiv funksiyalar va neyropatologik holatlarning rivojlanishidagi fundamental rolini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.