SUN'IY NEYRON TOʻRINI OʻQITUVCHILI VA OʻQITUVCHISIZ OʻRGATISH - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Tojialiyev Muhammadali, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  sun’iy  neyron  tarmoqlarini  o‘qituvchili  (supervised)  va o‘qituvchilisiz  (unsupervised)  o‘rgatish  usullari  nazariy  va  amaliy  jihatdan  yoritib beriladi. O‘qituvchili o‘rgatishning ma’lumotlarni tayyorlash, tarmoq arxitekturasini tanlash, yo‘qotish funksiyalari, optimizatsiya jarayoni va baholash mezonlari batafsil tahlil  qilingan.  O‘qituvchilisiz  o‘rgatishning  klasterlash,  o‘lchamlarni  kamaytirish, assotsiativ o‘rganish va generativ modellar kabi asosiy yo‘nalishlari izohlangan. Har ikki usulning afzalliklari, kamchiliklari va qo‘llanilish sohalari solishtirilgan hamda o‘rgatish  jarayonida  uchraydigan  muammolarni  bartaraf  etish  bo‘yicha  usullar keltirilgan.