NERV FAOLIYATINING BIOLOGIK JIXATLARI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Kamola Abduqodirova Dilshodbek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqola  markaziy  asab  tizimi  faoliyatining  tub biologik  asoslarini,  xususan,  ne'yronlararo  aloqa,  sinaptik  uzatish  dinamikasi  va neyroplastiklikning  molekulyar  mexanizmlarini  chuqur  tahlil  etishga  bag'ishlangan. Asab tizimi faoliyatining murakkabligi ne'yron tarmoqlarining o'zaro integratsiyasi va uning  atrof-muhit  o'zgarishlariga  moslashish qobiliyati  bilan belgilanadi. Maqolada ion kanallari, neyrotransmitterlar, retseptorlarning funksional ahamiyati, shuningdek, uzoq muddatli potentlashtirish (LTP) va uzoq muddatli depressiya (LTD) kabi sinaptik plastiklik  jarayonlari  batafsil  ko'rib  chiqiladi.  Keltirilgan  tahlillar  asab  tizimining kognitiv  jarayonlar,  xotira  shakllanishi  va  patologik  holatlarning  rivojlanishidagi fundamental rolini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.