BULUTLI HISOBLASHNING ASOSIY XIZMAT MODELLARI: IAAS, PAAS VA SAAS - Alijonov Diyorbek do’stbek o’g’li; Mirzoaliyev Azizjon Nasimjon o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Bulutli  hisoblash  texnologiyalari  zamonaviy  axborot  texnologiyalari landshaftini  tubdan  o‘zgartirib,  tashkilotlarga  IT  resurslarini  an’anaviy  usullardan ko‘ra  samaraliroq  boshqarish  imkoniyatini  taqdim  etdi.  Ushbu  maqola  bulutli hisoblashning  uchta  asosiy  xizmat  modeli  –  infratuzilma  xizmat  sifatida  (IaaS), platforma  xizmat  sifatida  (PaaS)  va  dasturiy  ta’minot  xizmat  sifatida  (SaaS)  ni atroflicha  tahlil  qiladi.  Maqolada  har  bir  modelning  o‘ziga  xos  xususiyatlari, afzalliklari, kamchiliklari va qo‘llash sohalari batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu modellar o‘rtasidagi mas’uliyat taqsimoti va ularning raqamli iqtisodiyotdagi ahamiyati  ham  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  bulutli  xizmat  modellarini  tushunish tashkilotlarning  texnologik  strategiyasini  shakllantirishda  muhim  rol  o‘ynashini ko‘rsatadi.