MINIMAL INVAZIV JARROHLIKNING RIVOJLANISHI VA ISTIQBOLLARI – LAPARASKOPIK VA ROBOT YORDAMIDA JARROHLIK AMALIYOTLARI. - Saydullayeva Zeboxon Yoʻldoshali qizi,; Habibullayeva Gulsanam Fayzullo qizi,; Ibragimova Mushtariybonu Umidjon qizi,; Jaloliddinov Sherzodbek Ikromjon o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Minimal  invaziv  jarrohlik  (MIJ)  –  bu  kichik  teshiklar  orqali  amalga oshiriladigan, minimal invaziv jarrohlikning rivojlanishi, uning zamonaviy tarmoqlari bo‘lgan laparaskopik va robot-assistensiyali jarrohlik amaliyotlarining imkoniyatlari, afzalliklari hamda kelajakdagi istiqbollari yoritilgan. Minimal invaziv texnologiyalar operatsion  jarayonni  travmasizroq  amalga  oshirish,  reabilitatsiya  muddatini qisqartirish  va  bemor  xavfsizligini  oshirishga  xizmat  qilishi  bilan  ajralib  turadi. Laparoskopik  va  robotik  jarrohlikning  tibbiyot  sohasidagi  innovatsion  ahamiyati, ularning  qo‘llanilishiga  doir  misollar,  shuningdek, kelajakda  yanada  takomillashish yo‘nalishlari  ilmiy  asoslangan  holda  bayon  etiladi.  Endi  esa  tabiiy  teshiklar  orqali (NOTES) va endoskopiya bilan birlashgan usullarga qarab rivojlanmoqda, istiqbolda esa sun'iy intellekt va nano-texnologiyalar bilan birlashib, yanada aniqroq va kamroq invaziv operatsiyalarga olib keladi.