EKOLOGIK MUAMMOLARNI BARTARAF ETISHDA DATA MINING TEXNOLOGIYASINI QO'LLASH - Alimqulov Asrorbek Bahodir O‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Zamonaviy  ekologik  muammolar  murakkablashib  borayotgan  sharoitda ma'lumotlarni  qayta  ishlash  va  tahlil  qilish  texnologiyalari  muhim  ahamiyat  kasb etmoqda. Data mining texnologiyasi katta hajmdagi ekologik ma'lumotlardan qimmatli bilimlarni ajratib olish va bashorat qilish imkonini beradi. Ushbu maqolada data mining usullarining  atrof-muhit  monitoringi,  havo  va  suv  sifatini  nazorat  qilish  hamda chiqindilarni  boshqarishda  qo'llanilishi  ko'rib  chiqilgan.  Tasniflash,  klasterlash  va regressiya  kabi  algoritmlar  ekologik  ma'lumotlarni  tahlil  qilishda  yuqori samaradorlikka erishadi. Qaror daraxti va sun'iy neyron tarmoqlari yordamida havo ifloslanishini 85-92% aniqlikda bashorat qilish mumkin.