ПАМЯТНИКИ И СЛЕДЫ ЖИЗНИ ШАЙХА УМАРА ВАЛИ БОҒИСТОНИЯ - Абдухолиқов Хумоюн (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Shayx  Umar  Vali  Bog‘istoniya  O‘zbekiston  tarixida  va madaniyatida muhim o‘rin tutgan, diniy ilm-fan rivojida chuqur iz qoldirgan shaxs sifatida e’tirof etiladi. Uning hayoti va faoliyati O‘rta Osiyo islom an’anasida katta ahamiyatga  ega  bo‘lib,  xususan  Bog‘iston  mintaqasida  uning  nomi  bilan  bog‘liq madaniy va diniy yodgorliklar asrlar davomida saqlanib kelmoqda. Shayx Umar Vali o‘z vaqtida diniy tarbiya berish, islomiy ta'limotni yoyish, jamiyatda axloqiy asoslarni shakllantirishga  katta  hissa  qo‘shgan  olim,  murshid  sifatida  mashhur  bo‘lgan. Bog‘iston  esa  uning  faoliyati  bilan  chambarchas  bog‘liq  bo‘lib,  bu  mintaqa  uning shaxsiyati, diniy ta’limoti va murabbiylik faoliyatining har tomonlama ko‘zgusidir.