COVID-19 PANDEMIYASI SABOQLARI: PROFILAKTIKA, DAVOLASH VA VAKSINALAR SAMARADORLIGI. - Inomjonova Gulyuz Baxtiyorjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: COVID-19 pandemiyasi dunyo bo‘yicha sog‘liqni saqlash, iqtisod va ijtimoiy hayotda chuqur iz qoldirdi. Ushbu maqolada pandemiyaning oldini olish (profilaktika), davolash usullari va vaksinalarning samaradorligi bo‘yicha asosiy ilmiy dalillar  tahlil  qilinadi.  Profilaktika  choralari—jismoniy  masofa,  niqob,  ko‘z himoyasi—kasallik  tarqalishini  sezilarli  darajada  kamaytiradi.  Davolashda kortikosteroidlar,  antivirallar  va  biemmunoterapiya  (masalan,  monoklonal antitanachalar) muhim o‘rin egalladi; kortikosteroidlar og‘ir holatlarda o‘lim darajasini kamaytirishi ko‘p tadqiqotlarda ko‘rsatildi. Vaksinalar esa infeksiya, og‘ir kasallik, hospitalizatsiya va o‘limni oldini olishda yuqori samaradorlikka ega bo‘lib, mRNA vaksinalari  ayniqsa  samarali  bo‘lgan.  Maqola  orqali  pandemiyaning  oldini  olish, davolash  va  vaksinalar  bilan  bog‘liq  tajriba  va  muhokamalar  asosida  xulosalar chiqariladi.