SMARTFONLARDAN FOYDALANISHNING UYQU SIFATI VA UYQU GIGIYENASIGA TA’SIRI - Raxmonov Sarvarbek Ahmadjon o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada smartfonlardan foydalanishning uyqu sifati va uyqu  gigiyenasiga  ko‘rsatadigan  ta’siri  turli  yosh  guruhlaridagi  odamlar  misolida yoritiladi. Zamonaviy hayotda smartfonlar keng tarqalgan bo‘lib, ayniqsa kechqurun ularni haddan tashqari ko‘p ishlatish biologik soat (sirkadiyal ritmlar)ning buzilishi, uyqu  davomiyligining  qisqarishi  va  umumiy  uyqu  sifatining  yomonlashuviga  olib kelishi  mumkin.  Maqolada  ekranlardan  chiqadigan  ko‘k  nur,  ijtimoiy  tarmoqlarga qaramlik va tun bo‘yi foydalanish melatonin gormoni ishlab chiqarilishiga va uyqu rejimiga  qanday  salbiy  ta’sir  ko‘rsatishi  ilmiy  manbalar  asosida  tahlil  qilinadi. Shuningdek, smartfonlardan oqilona foydalanish orqali uyqu gigiyenasini yaxshilash bo‘yicha tavsiyalar ham beriladi.