O‘ZBEK TILI LISONIY TIZIMIDA SHAXS MA’NAVIYATINI IFODALOVCHI MAQOLLARNING AHAMIYATI VA ULARNING IFODALANISHI - N.Rajabova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Har qanday til ma’lum bir butunlik – tizim sanaladi, ya’ni har qanday tabiiy tilning  o‘zaro  munosabatidagi  o‘ziga xos birlik va butunlikni tashkil qilgan lisoniy unsurlar jamlanmasidir. Bu tizim tarkibidagi birliklar alohida olinganda emas, balki bir-biriga qarama-qarshi qo‘yilgandagina mavjud bo‘ladi, o‘zini namoyon etadi.  Til murakkab tizim, butunlik deb qaraydigan bo‘lsak, uning birliklarini,  tarkibiy qismini,  til  sathlari:  fonologik,  leksik  (semantik),  morfologik,  sintaktik  va  stilistik sathlar tashkil qiladi. Tilshunos olimlardan N. Uluqovning ta’riflashicha, “Til ichki tuzilishiga  ko‘ra  bir-biriga  bog‘liq,  biri  ikkinchisini  taqazo  etuvchi  sathlardan iboratligiga ko‘ra sistema(tizim)dir.