XITOY TILI FONETIKASI VA UNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI. - Norboyev Kamronbek Otabekovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  Mandarin  (Standart  Xitoy)  tilining  fonetik xususiyatlarini  sinxronik  va  diaxronik  nuqtai  nazardan  tahlil  qiladi,  jumladan,  unli undoshlar,  intonatsion  va  tonal  tuzilish,  er-hua  (retroflex  vokal  qo‘shimcha), shuningdek, talaffuzdagi dialektal farqlar ko‘rib chiqiladi. Fonetikaning artikulyator, akustik va kognitiv elementlari ta'kidlanadi. Maqola sinov tadqiqotlari va jadal fonetik tadqiqot natijalariga asoslanadi.