TURKIY VA SEMIT TILLARI O’RTASIDAGI GRAMMATIK KONTRAST: O’ZABEK VA ARAB TILLARI MISOLIDA - Nuriddinova Chexroza Shuxrat qizi,,; Baxtiyarova Fotimaxon Sodiqovna,, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada turkiy tillar oilasiga mansub o‘zbek tili va semit tillar oilasiga kiruvchi arab tilining grammatik tuzilmasi qiyosiy tahlil asosida o‘rganiladi. Maqolada morfologik, sintaktik va leksik jihatlar asosiy tadqiqot obyekti sifatida  belgilanib,  har  ikki  tilning  so‘z  yasalishi,  so‘z  tartibi  va  semantik xususiyatlaridagi  farqlar  misollar  bilan  izohlanadi.  Xususan,  o‘zbek  tilining agglutinativ,  arab  tilining  esa  flektiv  tuzilmaga  ega  ekani  asoslanadi.  Shuningdek, arab  tilidan  o‘zbek  tiliga  o‘tgan  leksik  birliklarning  shakl  va  ma’no  jihatidan moslashuvi  ham  ko‘rsatib  beriladi.  Tadqiqot  natijalari  tilshunoslikdagi  tipologik yondashuvlar va tarjimashunoslik uchun amaliy ahamiyatga ega.