ТАДБИРКОРЛИК КЎНИКМАЛАРИНИ ЎРГАТИШДА ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА АМАЛГА ОШИРИЛАЁТГАН ИШЛАР - Артиков Саламатдин Абдулла угли, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
+998 91 393 81 18 Аннотация Мазкур  мақолада  Қорақалпоғистон  Республикасида  тадбиркорлик кўникмаларини  ўргатиш  ва  ривожлантириш  борасида  амалга  оширилаётган давлат сиёсати, таълим ва институтционал механизмлар, жамиятдаги ижтимоий гуруҳлар  учун  яратилаётган  имкониятлар  атрофлича  таҳлил  этилган.  Бугунги глобал  иқтисодий  ўзгаришлар  шароитида  ҳар  бир  ҳудудда  тадбиркорликни қўллаб-қувватлаш,  айниқса  ёшлар,  аёллар  ва  ишсизлар  ўртасида  тадбиркорлик кўникмаларини шакллантириш орқали уларнинг иқтисодий фаоллигини ошириш долзарб масалалардан бирига айланган. Президент  Шавкат  Мирзиёев  таъкидлаганидек,  Қорақалпоғистон Республикасида бизнес учун яратилган имкониятлар бошқа ҳудудларга нисбатан анча  кенг  бўлиб,  улардан  самарали  фойдаланиш  орқали  ҳудуд  иқтисодиётида кескин  ўсишга  эришиш  мумкин.  Ушбу  мақолада  Қорақалпоғистон Республикасида амалга оширилаётган амалий чора-тадбирлар, хусусан: - касб-ҳунар коллежлари ва университетларда тадбиркорлик таълими, -“Ёшлар дафтари” ва “Аёллар дафтари” орқали молиявий қўллаб-қувватлаш механизмлари, - инновацион ғояларни молиялаштириш, грант ва субсидиялар ажратиш, - бизнес инкубаторлар ва ҳунармандчилик марказларининг фаолияти, каби  йўналишлар  таҳлил  қилинади.  Шунингдек,  тадбиркорлик  соҳасидаги қонунчилик  асослари,  маҳаллий  ҳокимиятлар  ва  фуқаролик  жамияти институтларининг роли ўрганилади. Мақолада  тадбиркорликни  ўргатиш  жараёнидаги  мавжуд  муаммолар  — педагогик  ресурслар  етишмовчилиги,  амалий  тажрибанинг  етишмаслиги, молиявий  саводхонлик  даражаси  пастлиги,  интернет  ва  рақамли  таълим имкониятларидан  тўлиқ  фойдаланилмаётгани  каби  жиҳатлар  таҳлил  қилинади. Шунингдек,  хорижий  тажрибалар  билан  қиёсий  таҳлил  олиб  борилиб, Қорақалпоғистон Республикаси шароитига мос тавсия ва истиқболли йўналишлар таклиф этилган. Мазкур тадқиқот натижалари Қорақалпоғистон Республикасида тадбиркорлик таълими  ва  кўникмаларини  ривожлантириш  бўйича  самарали  дастур  ва стратегиялар  ишлаб  чиқиш  учун  илмий  ва  амалий  асос  бўлиб  хизмат  қилиши мумкин.